• 2310 998 401
  • 6937 017 525
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

News

Μέχρι στιγμής καλά νέα για τους μυδοκαλλιεργητές, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τα περιστατικά δηλητηρίασης από μύδια στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής καλά νέα για τους μυδοκαλλιεργητές, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τα περιστατικά δηλητηρίασης από μύδια στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν η Μαρία Καλαϊτζίδου* και η Διονυσία Μίντζα*, προγράμματα παρακολούθησης έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελλάδα, σχετικά με την υγεία των ζώντων δίθυρων μαλακίων και των υδρόβιων ζώων, κατά της εισβολής πιθανών φορέων παθογόνων. Στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται δείγματα δίθυρων τόσο από εκτρεφόμενους όσο και από φυσικούς πληθυσμούς που συλλέγονται από διάφορες θαλάσσιες περιοχές κατά μήκος της ακτογραμμής της Ελλάδας. Αναφερόμενοι στην υγεία των οστρακοειδών, η εθνική νομοθεσία ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2006/88 / ΕΚ του Συμβουλίου, σχετικά με τις απαιτήσεις υγείας των ζώων για ζώα και προϊόντα υδατοκαλλιέργειας, και για την πρόληψη και τον έλεγχο ορισμένων ασθενειών σε υδρόβια ζώα, καθώς και με την οδηγία της Επιτροπής 2008/53 / ΕΚ για την τροποποίηση του παραρτήματος IV της οδηγίας 2006/88 / ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την εαρινή ιαιμία του κυπρίνου (SVC). Επιπλέον, ο κανονισμός 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και ο κανονισμός 627/2019 της Επιτροπής θεσπίζουν ειδικούς κανόνες υγιεινής για τα ζώντα δίθυρα μαλάκια που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και θεσπίζουν πρόγραμμα παρακολούθησης. Το πρόγραμμα παρακολούθησης στοχεύει στην έγκαιρη ανίχνευση θαλάσσιων βιοτοξινών στη σάρκα των δίθυρων, αποτρέποντας πιθανές περιπτώσεις δηλητηρίασης λόγω κατανάλωσης. Τα καλά νέα για τους μυδοκαλλιεργητές είναι ότι, μέχρι σήμερα, η δηλητηρίαση εξαιτίας κατανάλωσης δίθυρων μαλακίων είναι ελάχιστη στην Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη χαμηλή αναφορά περιστατικών. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη συναίνεση ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη και την κατανομή παθογόνων, τοξικού μικροφυτοπλαγτού και HAB παγκοσμίως σε θαλάσσια περιβάλλοντα, έως τον 21ο αιώνα, επηρεάζοντας την υγεία των υδρόβιων οργανισμών καθώς και των ανθρώπων. Το τελευταίο αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη συχνότητα της τροφικής δηλητηρίασης καθώς και την υγεία των μαλακίων, με αποτέλεσμα αρνητικών επιπτώσεων στην Δημόσια Υγεία και την οικονομία.

* Η Δρ. Μαρία Καλαϊτζίδου είναι η τεχνικός διευθυντής χημικών μεθόδων του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για Θαλάσσιες Βιοτοξίνες και άλλες τοξίνες νερού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και εθνική εμπειρογνώμονας για τις θαλάσσιες βιοτοξίνες.

* Η Δρ. Διονυσία Μίντζα είναι επικεφαλής του τμήματος προϊόντων αλιείας, γάλακτος και άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και εθνικός εμπειρογνώμονας για τους κανόνες υγιεινής των δίθυρων μαλακίων.


Άρθρα - Κατηγορίες