• 2310 998 401
  • 6937 017 525
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά

 
Image
Το δίκτυο BIVALVIANET έχει δημιουργηθεί από ερευνητές με ειδικότητα σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους όπως η φυσιολογία, η μοριακή βιολογία, η διαχείριση και διατήρηση των θαλάσσιων πόρων, η επιδημιολογία, η θαλάσσια ρύπανση, η κλιματολογία και η ωκεανογραφία. Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το BIVALVIANET θα αναπτύξει διεπιστημονική έρευνα προκειμένου να κατανοήσει πώς οι αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων οργανισμών, μεταφράζονται σε φυσιολογικές αποκρίσεις (από μόρια σε ολόκληρο τον οργανισμό) στα θαλάσσια εδώδιμα δίθυρα με οικονομική σημασία, που κατανέμονται στις ελληνικές ακτές και συλλέγονται είτε από εκτρεφόμενους είτε από άγριους πληθυσμούς. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της διεπιστημονικής προσέγγισης είναι ότι ανοίγει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, γεμίζοντας κενά της γνώσης, διευκολύνοντας έτσι την πρόοδο τόσο σε μεμονωμένους τομείς όσο και στο ευρύτερο πεδίο της έρευνας για την κλιματική αλλαγή. Το τελευταίο θα συμβάλει στον εντοπισμό θαλάσσιων περιοχών με "υψηλό δείκτη θερμικού κινδύνου" κατά μήκος των ελληνικών ακτών και με υψηλό περιβαλλοντικό κίνδυνο στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Οι κύριοι στόχοι του BIVALVIANET είναι:
 
  • Να εκτιμήσει την τρέχουσα κατάσταση και τον περιβαλλοντικό κίνδυνο των παράκτιων περιοχών μέσω ανάλυσης των υπαρχόντων και πρόσφατα συλλεγόμενων δεδομένων καθώς και μέσω μοντέλων προσομοίωσης.
  • Να σχεδιάσει και να διεξαγάγει έρευνα σε συνθήκες εργαστηρίου και πεδίου για να διασαφηνίσει τους μοριακούς και βιοχημικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με περιορισμούς στη φυσιολογική απόδοση των δίθυρων α) κάτω από τις τρέχουσες και β) προβλεπόμενες μελλοντικές συνεργιστικές δράσεις των στρεσογόνων περιβαλλοντικών συνθηκών.
  • Να αναλύσει τα ωκεανογραφικά και κλιματολογικά δεδομένα των τελευταίων 50 χρόνων σε τοπικό επίπεδο και να προσομοιώσει μελλοντικές προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής σε θαλάσσιες περιοχές με την εντατική δραστηριότητα που σχετίζεται με την καλλιέργεια και αλιεία των δίθυρων.
  • Να συσχετίσει φυσιολογικές και ανοσολογικές αποκρίσεις με ωκεανογραφικές και κλιματολογικές παραμέτρους για την πρόβλεψη πιθανών μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια μυδιών σε τοπικό επίπεδο.
  • Να δημιουργήσει δεσμούς μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οικονομία, κοινωνία, δημόσια υγεία και του κόστους δράσης έναντι της αδράνειας.
  • Να αναπτύξει και να εφαρμόσει μεταγονιδιωματική ανάλυση για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών με υψηλό κίνδυνο προσβολής από παθογόνους οργανισμούς και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
  • Να συμβάλει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης ερευνητικής πολιτικής και των επιστημόνων, έτσι ώστε οι νέες πολιτικές να βασίζονται σε τρέχοντα ευρήματα και οι επιστημονικές μελέτες να διευρύνονται ώστε να περιλαμβάνουν τις πιο σχετικές ερωτήσεις σχετικά με την λήψη αποφάσεων.
Οι παραπάνω στόχοι ομαδοποιούνται σε τρεις βασικούς στόχους, οι οποίοι αφορούν: (α) την έρευνα, (β) την εκτίμηση περιβαλλοντικού κινδύνου και (γ) και την διαχείριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.