• 2310 998 401
  • 6937 017 525
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακολούθηση της Οικολογικής Κατάστασης

 
Image
Η καταγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών πραγματοποιείται σε αρκετούς κόλπους των ελληνικών ακτών όπου παρατηρείται εντατική καλλιέργεια και αλιεία των δίθυρων από άγριους ή εκτρεφόμενους πληθυσμούς. Το BIVALVIANET στοχεύει στην καταγραφή των περιβαλλοντικών αλλαγών ανά περιοχή και στην πρόβλεψη των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στα οικονομικώς σημαντικά είδη διθύρων. Τα ερευνητικά μας προγράμματα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και καταγραφή αρκετών περιβαλλοντικών παραγόντων.
 
Χημικά
Αρκετές ελληνικές ακτές απειλούνται από τη γεωργική και βιομηχανική ρύπανση. Ωστόσο, το εύρος των χημικών ουσιών που έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν οποιοδήποτε οικοσύστημα είναι πολύ μεγάλο. Επιπλέον, τα τελευταία 20 χρόνια, ανάλογα συνθετικών ορμονών, αλογονωμένοι υδρογονάνθρακες, μικροπλαστικά, αέρια θερμοκηπίου και πολλά άλλα θα επηρεάσουν τους ζωντανούς οργανισμούς, απαιτώντας έτσι νέες στρατηγικές παρακολούθησης. Η συσσώρευση χημικών ουσιών στο νερό και το σώμα των δίθυρων είναι υπό μελέτη.
Image
Θρεπτικές ουσίες
Τα θρεπτικά συστατικά (π.χ. άζωτο, φώσφορος, κάλιο) είναι απαραίτητα για την υγεία των θαλάσσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των δίθυρων. Σε περίσσεια, ωστόσο, οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό μπορεί να είναι επιβλαβές. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ευτροφισμός σε υδρόβια συστήματα, ιδιαίτερα λόγω υπερβολικής αύξησης των επιπέδων του αζώτου και φωσφόρου, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με την ποιότητα του νερού. Για παράδειγμα, η είσοδος θρεπτικών ουσιών σε εκβολές των ποταμών μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις διαλυμένου οξυγόνου προκαλώντας έτσι υποξικές συνθήκες για τα δίθυρα.
 
Βιολογικοί δείκτες
Σχετικά με τους βιολογικούς στρεσογόνους δείκτες, όπως είναι τα ξενικά είδη, η ανάλυση έκθεσης μπορεί να αξιολογήσει την είσοδο, τη διασπορά, την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Οι αλληλεπιδράσεις και η δυναμική των πληθυσμών των ξενικών ειδών με αυτούς των αυτοχθόνων ειδών μπορεί να είναι σημαντικές και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Επειδή τα ξενικά είδη μπορούν να αναπαραχθούν, να αλληλεπιδράσουν με άλλους οργανισμούς και να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση και οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι υπό μελέτη τα ξενικά είδη και συγκεκριμένα παρακολουθούμε την εμφάνιση ξενικών ειδών ασκιδίων στην καλλιέργεια μυδιών και εξετάζουμε πώς επηρεάζουν τη φυσιολογία των μυδιών.
Image
Παθογόνα και πληθυσμοί δίθυρων
Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, τα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών και παρασιτισμού αναμένεται να γίνουν πιο συχνά. Κατά συνέπεια, πρωταρχικής σημασίας είναι η καταγραφή και ο εντοπισμός παθογόνων μικροοργανισμών συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, παρασίτων και HABs στο νερό και το σώμα των δίθυρων. Εφαρμόζονται στρατηγικές παρακολούθησης για τη συσχέτιση της αύξησης του ρυθμού θνησιμότητας των δίθυρων με ασθένειες. Η έρευνά μας εστιάζεται επίσης στην αιτιολογία εξαφάνισης του είδους Pinna nobilis. Πραγματοποιούνται εποχικές παρατηρήσεις και καταγράφονται οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών αλλαγών στη δυναμική των πληθυσμών του.
Core parameters
  • Temperature
  • Salinity
  • Oxygen
  • Phosphate, Total Phosphorus
  • Silicate
  • pH, Alkalinity
  • Chlorophyll a
  • Secchi​ depths
  • Nitrate, Nitrite, Ammonium, Total Nitrogen
  • Hydrogen Sulphide