• 2310 998 401
  • 6937 017 525
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωκεανογραφικά και Κλιματικά Μοντέλα

 
Oceanographic-Climate-Data-Models-1.png


Η εκτίμηση οικολογικού κινδύνου σε τοπικό επίπεδο χωρικά μπορεί να οριστεί ως το σύμπλεγμα των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων και επιπτώσεων των χημικών και μη χημικών στρεσογόνων παραγόντων σε οικολογικές μετρούμενες μονάδες ή χαρακτηριστικά όπως πληθυσμός ή βιοκοινότητα. Μια τέτοια εκτίμηση χωρικά περιλαμβάνει πολλούς οικοτόπους και πολλές πηγές στρεσογόνων παραγόντων που επηρεάζουν τις οικολογικές μετρούμενες μονάδες. Τα χαρακτηριστικά όμως της περιοχής τελικά επηρεάζουν τον βαθμό εκτίμησης του περιβαλλοντικού κινδύνου.
 
Οι φυσιολόγοι και οι οικολόγοι ενδιαφέρονται για τις αλληλεπιδράσεις των φυσικών παραμέτρων (π.χ. θερμοκρασία, αλατότητα, βροχόπτωση) και τις επιδράσεις στους οργανισμούς. Τα διεπιστημονικά πεδία όπως αυτά της φυσιολογίας διατήρησης και της οικολογικής πρόβλεψης μέσω μηχανιστικών μοντέλων έχουν αναδυθεί πρόσφατα ως μέσο ολιστικής προσέγγισης για την κατανόηση βιοχημικών και φυσιολογικών λεπτομερών αποκρίσεων και απαντήσεων ερωτημάτων που αφορούν ευρύτερα θέματα οικολογίας και εξέλιξης στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
Image

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διαφέρουν τόσο χωρικά όσο και χρονικά, με αποτέλεσμα η χαρτογράφηση των ωκεανογραφικών και κλιματολογικών χαρακτηριστικών των θαλάσσιων βιοτόπων να είναι απαραίτητη, καθώς αναμένεται να διαφέρουν ουσιαστικά από άλλους που μπορεί να χαρακτηρίζονται από υψηλό περιβαλλοντικό κίνδυνο για τα είδη δίθυρων. Επίσης, οι δορυφορικές παρατηρήσεις τηλεπισκόπησης και τα υδροδυναμικά μοντέλα, μαζί με τα ωκεανογραφικά δεδομένα, θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το πού και πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τα ενδιαιτήματα των δίθυρων στις ελληνικές ακτές.

Image


Επιπλέον, με την εφαρμογή της απομακρυσμένης τηλεπισκόπησης σε συνδυασμό με εκτεταμένες επίγειες μετρήσεις δεδομένων των καιρικών συνθηκών, η φυσιολογία των δίθυρων θα μπορούσε να διερευνηθεί σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλης κλίμακας συνδυάζοντας  τη φυσιολογική λειτουργία με πληροφορίες των χρονικών και χωρικών προτύπων των  αντίστοιχων βιοφυσικών χαρακτηριστικών (αβιοτικών και βιοτικών) των θαλάσσιων βιοτόπων. Η κατανόηση των χαρακτηριστικών των παράκτιων θαλάσσιων βιοτόπων θα επιτρέψει τις ρυθμιστικές αρχές και τις ομάδες ενδιαφερομένων να λάβουν μαζί πιο ολοκληρωμένες αποφάσεις σχετικά με την επιλογή νέων θαλάσσιων περιοχών για οστρακοκαλλιέργεια.