• 2310 998 401
  • 6937 017 525
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Pinctada imbricata radiata

Εμπορική εκμετάλλευση του στρειδιού Pinctada imbricata radiata με τη δημιουργία μεταποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Image

Το μαργαριτοφόρο στρείδι Pinctada imbricata radiata (Leach 1814) υπάρχει στα ελληνικά νερά (Αιγαίο Πέλαγος) τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το είδος έχει αναφερθεί από το Ιόνιο Πέλαγος μόνο από το νησί της Κεφαλονιάς. Ζωντανά και νεκρά ζώα (όστρακα) συλλέχθηκαν από το κεντρικό και βόρειο τμήμα της Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2016. Το είδος έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην παράκτια περιοχή της Θεσπρωτίας, η οποία είναι η πιο βορειοδυτική ηπειρωτική περιοχή της Ελλάδας, υποδηλώνοντας ότι το Ιόνιο Πέλαγος είναι ο κύριος διάδρομος για την επέκταση του φυσικού (δηλαδή μέσω των ρευμάτων) και της ανθρώπινης μεσολάβησης (π.χ. θαλάσσιες μεταφορές) στην Αδριατική Θάλασσα και την Κεντρική Μεσόγειο. Επιπλέον, το είδος παρουσιάζει σημαντική αφθονία δειγμάτων γόνου και ενηλίκων προσκολλημένα σε δίχτυα κλουβιών ιχθυοκαλλιέργειας. Αυτά τα ευρήματα σε συνδυασμό με την τρέχουσα κατανομή του είδους στις ελληνικές θάλασσες, δείχνουν ότι το μαργαριτοφόρο αυτό είδους στρειδιού έχει ισχυρές δυνατότητες εισβολής, προσαρμόζεται τοπικά και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο σκοπός αυτού του έργου είναι να αναδείξει αυτό το είδος ως "προσοδοφόρο αλίευμα" και είναι υψίστης σημασίας να καθοριστούν τα ελάχιστα πρότυπα για την αειφόρο διαχείριση των υπαρχόντων αλιευτικών περιοχών για την εκμετάλλευση του Pinctada imbricata radiata. Επιπλέον, στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τη δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου σχετικά με τους υφιστάμενους διάσπαρτους πληθυσμούς του είδους προκειμένου να εξαλειφθεί το «νομοθετικό κενό» που οδηγεί σε παράνομη δέσμευση με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες.
Image

Ο κύριος στόχος του έργου είναι επίσης η δημιουργία προστιθέμενης αξίας με την παραγωγή νέων προϊόντων - εύχρηστων στην αλυσίδα εφοδιασμού και φιλικό προς τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Ο καθορισμός της θρεπτικής αξίας, του χρόνου ζωής, των οργανοληπτικών και των αρωματικών χαρακτηριστικών των νέων προϊόντων που βασίζονται στη βιομάζα είδους είναι απαραίτητα για την υποστήριξη τους στην αγορά. Η γνώση της αλυσίδας εφοδιασμού καθώς και η γνώμη των καταναλωτών για την ποιότητα του είδους θα διαμορφώσει τις τελικές επιλογές για την τελική διαμόρφωση των νέων καινοτόμων προϊόντων.

Το έργο «Εμπορική αξιοποίηση του στρειδόκτενου Pinctada  imbricata radiata με την δημιουργία Μεταποιημένων Προϊόντων Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας» με Κωδικό ΟΠΣ 5010850 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020» χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας ΕΕ-Ελλάδας «Καινοτομία στην Αλιεία», EPAL 2014-2020».