• 2310 998 401
  • 6937 017 525
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

News

Το δίκτυο BIVALVIANET στην υπηρεσία της αγοράς και της δημόσιας υγείας

Διερεύνηση παθογόνων βακτηρίων και ιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, σε δίθυρα μαλάκια που διανέμονται από τις αγορές θαλασσινών της Θεσσαλονίκης

Συνολικά, ο βαθμός δηλητηρίασης λόγω κατανάλωσης δίθυρων μαλακίων είναι μικρός στην Ελλάδα, και αυτό αυξάνει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για την κατανάλωση μαλακίων, ενισχύοντας περαιτέρω το εμπόριο και την οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ο Αθανάσιος Λάτος*, υποψήφιος διδάκτορας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του δικτύου BIVALVIANET, καθώς και ο κ. Ηλίας Χαλιγιάννης, κτηνίατρος, έλαβαν πρόσφατα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για διεξοδική μελέτη σχετικά με την εμφάνιση γνωστών (π.χ. E. coli, Salmonella spp.) και δυνητικά νέων ειδών παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. Vibrio spp.) στο σώμα των εδώδιμων δίθυρων προερχόμενων από δύο λιανικές αγορές θαλασσινών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Το έργο χορηγήθηκε στο πλαίσιο «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές (EΔBM34)».

Για το σκοπό αυτού του έργου, διενεργείται έρευνα ενός έτους για να εξεταστεί εάν τα σώμα των δίθυρων μαλακίων είναι επιβεβαρυμμένο με μικροοργανισμούς παθογόνους για την ανθρώπινη υγεία. Τα δίθυρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν το Mytilus galloprovincialis (μύδι), Callista chione (γυαλιστερή), Ruditapes decussatus (αχιβάδα), Venus verrucosa (κυδώνι)  και Ostrea edulis (στρείδι). Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται κάθε μήνα από τις δύο λιανικές αγορές θαλασσινών προϊόντων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Αθανάσιος Λάττο, η ταυτοποίηση των παθογόνων μικροοργανισμών πραγματοποιείται στους πεπτικούς αδένες των δίθυρων, εφαρμόζοντας τυπικές μεθόδους ISO, καθώς και μοριακές τεχνικές όπως η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) και η τεχνολογία ακολουθίας επόμενης γενιάς (NGS). Οι μεθοδολογίες PCR και NGS βρίσκονται υπό την επίβλεψη του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Γιάντση. Όπως τόνισε ο Λάττος, οι νέες μοριακές τεχνικές και μεθοδολογίες εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην πρώιμη πρόβλεψη της διασποράς παθογόνων στα εδώδιμα δίθυρα, προφυλάσσοντας έτσι την αγορά και την ανθρώπινη υγεία.

*Ο Αθανάσιος Λάττος είναι υποψήφιος διδάκτορας φοιτητής στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων, Τμήμα Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Βασιλείου Μιχαηλίδη.


Άρθρα - Κατηγορίες